Deelnemers

Stichting Vipassana Meditatie Rotterdam

Een plek en mogelijkheden om samen te mediteren en ervaringen uit  te wisselen. Deze groep is bedoeld om mensen met meditatie ervaring de mogelijkheid te geven langer te mediteren. Het mediteren in groepsvorm is een stimulans en versterkt je motivatie en kennis. De woensdagavond is de vaste (inloop) avond en meestal is er 1 maal per maand op de eerste zondag een meditatiedag met een ervaren gastdocent. De meditatievorm is Vipassana meditatie maar als je al ervaring hebt met een andere meditatievorm dan ben je ook welkom. De in psychologische kringen bekende “Mindfulness” (nederlandse vertaling: “Opmerkzaamheid”) meditatievorm is afgeleid uit de Vipassana meditatievorm.

Vipassana meditatie staat ook wel bekend als inzichtmeditatie. Vipassana meditatie is een meditatietechniek die 2500 jaar geleden werd onderwezen door Siddhartha Gautama of beter bekend als Boeddha. Vipassana
is een eenvoudige, praktische  meditatie-techniek die door mensen van alle religies en achtergronden gebruikt kan worden. Centraal staat de ontwikkeling van opmerkzaamheid en gelijkmoedigheid. Deze termen zijn in het Engelsbekend als  ‘mindfulness’ en ‘equanimity’. De Mindfulnesstrainingen vinden hun oorsprong dan ook in de Vipassana meditatie.

Voor meer informatie:

www.vipassanarotterdam.nl

Phuntsok Chö Ling

Phuntsok Chö Ling is een open boeddhistisch centrum: iedereen is welkom om kennis te maken met meditatie en het boeddhistisch onderricht.                                                         Wij organiseren meditatiecursussen, lezingen, meditatieweekenden en retraites. Na een eerste kennismaking met meditatie, kun je bij ons ook verder studeren. Op elke doordeweekse avond zijn er in onze tempel in Rotterdam studieklassen op verschillende niveaus.

Bij Phuntsok Chö Ling krijg je les van de Tibetaanse leraar Lama Jigmé Namgyal die je een laagdrempelige manier laat kennismaken met de boeddhistische kijk op het leven. Hij geeft uitleg over de werking van je geest en de methoden om hierin rust te brengen. Door dit onderricht krijgt je meditatie een diepere betekenis en meer effect in je dagelijkse praktijk.

Onder leiding van Lama Jigmé willen wij een brug slaan tussen een eeuwenoude vredescultuur van wijsheid en mededogen en de westerse manier van leven.

Voor meer informatie:

www.phuntsokcholing.org

Shambhala Rotterdam

Logo Shambhala Rotterdam_staand_FC

Wij zijn een centrum voor boeddhistische meditatie en studie binnen de traditie van Shambhala opgericht door wijlen meditatiemeester Chögyam Trungpa Rinpoche. Tegenwoordig wordt Shambhala geleid door Sakyong Mipham Rinpoche.

Wilt u kennis maken met ons centrum of met de beoefening van meditatie? Dan bent u van harte welkom op de donderdagavond. De meditatieavond duurt van 20.00 tot 22.00 uur. We stellen het op prijs als u een kwartier voor aanvang aanwezig kunt zijn. Op deze open avonden is er altijd een instructeur aanwezig die u een eerste meditatieinstructie kan geven.

Na het ontvangen van de meditatie instructie is open meditatie bij ons mogelijk op de dinsdag- en donderdagavond en de woensdagochtend. Het bijwonen van deze avonden en het krijgen van de meditatieinstructie zijn kosteloos een bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld.  Op de maandagavond in de even weken vinden onze buddhist youth nights plaats, een gelegenheid voor jongeren om samen te koken, eten en mediteren.

Ook organiseren wij het hele jaar door cursussen en weekendprogramma’s. Voor het programma van de komende periode in Rotterdam klik hier (link naar:  http://shambhala.nl/calendar_local.php?center=40).

Voor meer informatie zie:

www.shambhala.nl (graag de link aanpassen naar http://www.shambhala.nl/index.php?id=7400 zodat mensen direct op de Rotterdamse pagina uit komen)

 

Rotterdamse Sangha

Eind 2003 is de Rotterdamse Sangha in zijn huidige vorm ontstaan. Een sangha bestaat uit een groep deelnemers die zich verwant voelt en vertrouwd is (geworden) met de meditatie traditie van Thich Nhat Hanh. De sangha kent geen spiritueel leider, verschillende taken worden wisselend door deelnemers op zich genomen. Naast een vaste groep deelnemers bestaat de sangha uit mensen die af en toe de bijeenkomsten bijwonen om zich te oefenen in meditatie of belangstellenden die eens mee willen meedoen. De kracht van de sangha is de mogelijkheid om met elkaar te oefenen met zitmeditatie, loopmeditatie, in aandacht thee drinken, liefdevol luisteren en spreken.

Voor meer informatie zie: De Rotterdamse Sangha

 

Zen Centrum Rotterdam

 Kanzeon.

Zen Centrum Rotterdam is een toevluchtsoord midden in de stad, een plek om stil te zijn en stil te worden, een ruimte voor bezinning en meditatie. Zen is plaatsnemen op een meditatiekussen, de geest leren kennen en niet langer bevangen raken door gedachten en emoties. Zen is een levenswandel, een manier om het leven te aanschouwen en te handelen vanuit die aanschouwing.

Zen biedt een verzameling hulpmiddelen om een bevrijd bestaan te leiden. Het gaat niet om de hulpmiddelen, maar om wat zij beogen: het dagelijks bestaan te leiden met een verlicht gemoed. Verlichting betekent verlicht denken, communiceren en handelen. Dat heeft alles met het dagelijks leven te maken en niets met een heilige werkelijkheid die hier buiten zou staan, want die bestaat bij zen niet.

Zenleraar Gretha Myoshin Aerts Sensei geeft geen makkelijk toepasbaar levensrecept. Geen spirituele gymnastiek of handige trucs die het leven aangenamer maken en prestaties vergroten. In sommige dingen moeten we wellicht juist minder goed worden om tot inzicht te komen, en niet meer alles weten. ‘Het gaat niet om het beantwoorden van vragen, maar juist om het mysterie van het bestaan.’

Iedereen is welkom bij Zen Centrum Rotterdam | www.zenrotterdam.nl

Zen.nl

Zen.nl Rotterdam streeft er naar om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om onder professionele begeleiding zen te beoefenen. Het gaat daarbij zowel om zen in de dagelijkse praktijk, de meditatie als wel om de zenfilosofie[1]. We streven hiernaar, omdat we als leraren uit eigen ervaring en wetenschappelijk onderzoek weten dat de beoefening van zen helpt om gelukkiger te zijn. Ook leren we door de zentraining anderen daar waar gewenst beter van dienst te zijn, meer tot ontplooiing te komen en minder last te hebben van stress. Om dit streven te kunnen realiseren, worden vanuit Zen.nl zenleraren opgeleid en organiseren we op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland wekelijkse cursussen.

Voor meer informatie: www.zen.nl

Zengroep ZERO

Binnen de Boeddhistische Zentraditie oefent Zengroep ZERO iedere maandagavond van 19.30 tot 22.00.

Zen betekent ‘gewoon zitten’. Maar zodra je gewoon gaat zitten, merk je hoe moeilijk dat is. Niet omdat je bij Zen op een rond kussen zit, met je benen in kleermakerszit of in halve lotus of op een houten bankje met je knieën onder je gevouwen, maar omdat je je ineens bewust wordt van jezelf. Dogen, een Zenmeester uit de 13 e eeuw schreef: ‘De weg van de Boeddha bestuderen, is jezelf bestuderen. En jezelf bestuderen, is jezelf vergeten.’

Dat ‘jezelf vergeten’ is heel praktisch. In ons dagelijks leven zijn we vaak zo met onszelf bezig, dat we vergeten wat we op dat moment aan het doen zijn. We vergeten dat we koffie aan het zetten zijn, of, in plaats van te luisteren naar degene waar je mee praat, maak je vast een boodschappenlijstje voor straks. We zijn zo met onszelf bezig dat we de vogels niet horen fluiten. Door gewoon te zitten oefen je je in het doen van maar één ding: dat waar je mee bezig bent. Dat doe je dan in volledige aandacht voor dat moment.

De wijze waarop wij Zen beoefenen valt onder de paraplu van de Noorderpoort zie:

www.zenleven.nl

Voor meer informatie over Zengroep ZERO bezoek onze website:

www.ze-ro.nl

 

Nalandabodhi

Nalandabodhi Nederland is eind 2010 opgericht en is onderdeel van Nalandabodhi Internationaal. Deze organisatie staat onder leiding van De Dzogchen Ponlop Rinpoche. Nalandabodhi heeft als doel heeft om de boeddhistische leringen geschikt te maken voor de westerse geest in de 21e eeuw zonder de oorspronkelijke diepte te verliezen. Zie voor een overzicht van de activiteiten van Nalandabodhi Nederland in Rotterdam de website   http://nederland.nalandabodhi.org

De paden van studie, beoefening en actie in aandacht

Dzogchen Ponlop Rinpoche heeft een twee-jarig pad van studie, beoefening en actie in aandacht ontworpen voor de ‘westerse geest’. De drie twee-jarige paden staan open voor iedereen. De paden worden in Rotterdam aangeboden naast algemene oriëntatie cursussen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sebo Ebbens of Katja Paping via:

rotterdam@nalandabodhi.org

 

Vipassana Meditatie Rotterdam Delfshaven

Screen Shot 2014-03-03 at 15.49.02

Grote Kerkplein 5
Rotterdam
Informatie: Ingrid Dassen – 06 2501 2212- www.idassen.nl
 
Aanbevolen literatuur:
 
Sam Harris- Het huidige moment
Pema Chodron – Als je wereld instort
Stephen Batchelor- Bekentenis van een boeddhistisch atheïst
Martine Batchelor- Let go
Nyanaponika- In het licht van de Dharma
Jack Kornfield en Paul Breiter- Een stille woudvijver, de inzichtmeditatie van Ajahn Chah
 
 

Vipassana in het Oost West Centrum

Als je wilt begrijpen waar rusteloosheid en onvrede vandaan komen, zul je naar jezelf moeten gaan luisteren; jezelf de moeite waard vinden om die zoektocht aan te gaan. Want in jezelf ligt het antwoord op al je vragen. Door gebruik te maken van bepaalde meditatietechnieken kun je bewustzijn ontwikkelen op de geest en het soms zo afgesloten hart. Door meditatie kun je weer contact maken met je intuïtieve wijsheid en mededogen”.

Onder leiding van Coby van Herk

Voor meer informatie:

www.oostwestcentrum.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *