Vipassana

  SVMR

Een plek en mogelijkheden om samen te mediteren en ervaringen uit  te wisselen. Deze groep is bedoeld om mensen met meditatie ervaring de mogelijkheid te geven langer te mediteren. Het mediteren in groepsvorm is een stimulans en versterkt je motivatie en kennis. De woensdagavond is de vaste (inloop) avond en meestal is er 1 maal per maand op de eerste zondag een meditatiedag met een ervaren gastdocent. De meditatievorm is Vipassana meditatie maar als je al ervaring hebt met een andere meditatievorm dan ben je ook welkom. De in psychologische kringen bekende “Mindfulness” (nederlandse vertaling: “Opmerkzaamheid”) meditatievorm is afgeleid uit de Vipassana meditatievorm.

Vipassana meditatie staat ook wel bekend als inzichtmeditatie. Vipassana meditatie is een meditatietechniek die 2500 jaar geleden werd onderwezen door Siddhartha Gautama of beter bekend als Boeddha. Vipassana
is een eenvoudige, praktische  meditatie-techniek die door mensen van alle religies en achtergronden gebruikt kan worden. Centraal staat de ontwikkeling van opmerkzaamheid en gelijkmoedigheid. Deze termen zijn in het Engelsbekend als  ‘mindfulness’ en ‘equanimity’. De Mindfulnesstrainingen vinden hun oorsprong dan ook in de Vipassana meditatie.

Drie boekentips van Stichting Vipassana Meditatie Rotterdam: 

Bevrijdend Inzicht
Frits Koster
Vipassana -inzichtmeditatie als pad tot bevrijding.
Joseph Goldstein.  en/of
Op zoek naar het hart van de wijsheid – het pad van inzichtmeditatie.
Joseph Goldstein en Jack Kornfield
De dienares
Tim Parks

Voor meer informatie: www.vipassanarotterdam.nl

Meditatie Rotterdam Delfshaven 

Screen Shot 2014-03-03 at 15.49.02

Grote Kerkplein 5, Rotterdam

Informatie: Ingrid Dassen – 06 2501 2212- www.idassen.nl

Aanbevolen literatuur: 

Sam Harris- Het huidige moment
Pema Chodron – Als je wereld instort
Stephen Batchelor- Bekentenis van een boeddhistisch atheïst
Martine Batchelor- Let go
Nyanaponika- In het licht van de Dharma
Jack Kornfield en Paul Breiter- Een stille woudvijver, de inzichtmeditatie van Ajahn Chah

Vipassana in het Oost West Centrum

Als je wilt begrijpen waar rusteloosheid en onvrede vandaan komen, zul je naar jezelf moeten gaan luisteren; jezelf de moeite waard vinden om die zoektocht aan te gaan. Want in jezelf ligt het antwoord op al je vragen. Door gebruik te maken van bepaalde meditatietechnieken kun je bewustzijn ontwikkelen op de geest en het soms zo afgesloten hart. Door meditatie kun je weer contact maken met je intuïtieve wijsheid en mededogen”.

Onder leiding van Coby van Herk

Voor meer informatie: www.oostwestcentrum.nl

DharmaBuddies010

Een peer-leaded sangha die is opgericht na het uiteengaan van Tegen de Stroom in. De  groep komt iedere eerste en derde maandagavond van de maand samen in een ruimte van Humanitas aan de v/d Sluijsstraat 454 in Rotterdam, van 19.00 tot 21.00 uur. De meditatie start om 19.30 uur. DharmaBuddies010 beoefent Vipassanameditatie vanuit de Theravadatraditie. Er worden Dharmatalks verzorgd met steeds een ander thema.   DharmaBuddies010 communiceert veelal via Facebook. Je vindt ze ook op de Insight Timer app. Bel voor meer info 06 – 340 930 63 ( Evelyn, Lilian, Thomas).