Boeddhisme, wat is dat?

De boeddha was een leraar die 2500 jaar geleden leefde. Je zou hem kunnen zien als een wetenschapper en zijn specialisme was de menselijke geest. Hij was een soort psycholoog. Als jonge man, verzwaard door het leven, ging hij op zoek naar verlichting en toen hij dat gevonden had besteedde hij de rest van zijn leven aan het onderwijzen ervan.

De kern van zijn lessen bestaat uit 4 punten. Kort samengevat:

1. Het leven is ongemakkelijk
2. Er is een reden voor dat ongemak
3. Er bestaat ook een oplossing voor dat ongemak
4. Dit is de oplossing

Hij vatte de ongemakken van het leven samen als “Niet krijgen wat je wilt, en krijgen wat je niet wilt”. Stress, een gebroken hart, hoofdpijn, je baan verliezen, of gewoon de tram missen of te lang in de rij staan bij de supermarkt. Volgens de boeddha bestaat er een oplossing voor ongemak; vrede leren sluiten met hoe het is. Hij onderwees dat geluk op dezelfde plek te vinden is als ongeluk. Van binnen.

Maar zoals je inmiddels waarschijnlijk wel hebt ontdekt is de kennis dat geluk van binnen zit geen garantie voor een gelukkig leven. Maar er is goed nieuws; dat wat ‘van binnen’ zit kun je trainen, ontwikkelen. Een van de manieren om dat te doen is mediteren. En dat kan op heel veel manieren. Op deze website vindt je informatie over verschillende boeddhistische groepen in Rotterdam die allemaal meditatie aanbieden. Wellicht zit er ook voor jou wel iets bij.